Osteoporóza (rednutie kostí) je syndróm, v ktorého priebehu dochádza k nepretržitému ubúdaniu množstva kostnej hmoty. Dochádza k znižovaniu stability a zvyšovaniu pórovitosti kostí v tele, čím sa zvyšuje aj riziko zlomenín. Osteoporóza postihuje celú kostru, no niektoré špecifické oblasti môžu byť zasiahnuté vo väčšej miere. U ľudí vo vyššom veku dochádza k úbytku kostnej hmoty aj z dôvodu často zníženej úrovne fyzickej aktivity. Osteoporóza spôsobuje narušenie metabolizmu kostí, čo ešte urýchľuje prirodzený proces ich rednutia, a tým vzniká nerovnováha medzi tvorbou a úbytkom kostnej hmoty. Príčiny osteoporózy spočívajú v zmenenom metabolizme kostí alebo v nedostatočnom mechanickom či svalovom formovaní kostného materiálu. S pribúdajúcim vekom sa znižuje množstvo svalových podnetov, ktoré prostredníctvom šliach formujú kosti. S vekom klesá aj rýchlosť pohybu a celková výkonnosť. Preto sa pri meraní kostnej hmoty často zistí aj menší prierez svalov v mieste merania.

Liečba sa odvíja od konkrétneho typu osteoporózy.

Spočiatku je zameraná na ovplyvnenie metabolizmu kostí a následné zabránenie vzniku zlomenín. Ak už k zlomeninám kostí v dôsledku osteoporózy došlo, je nevyhnutná ich akútna liečba: okrem iného to znamená zmiernenie bolestí spojených so zlomeninou. Cieľom liečby osteoporózy je tiež zmiernenie alebo úplné odstránenie možných trvalých zdravotných ťažkostí. Bez náležitej liečby bude úbytok kostí naďalej pokračovať a spôsobí zvýšenú krehkosť kostí. Je preto dôležité s liečbou osteoporózy začať čo možno najskôr.

Ortézy môžu pomôcť stabilizovať a narovnať chrbticu. Zlepšujú celkové držanie tela a aktivujú hrudné svalstvo.

Chrbtová ortéza Dorso Osteo Care Pomoc pri osteoporóze

Aktivácia svalstva

V dnešnej dobe už existujú dobré možnosti liečby osteoporózy (rednutia kostí). Hneď v ranom štádiu je rozumné podporovať svalovú aktivitu, čo pomáha spomaliť rýchlosť postupu choroby. Chrbtová ortéza Dorso Osteo Care bola vyvinutá presne pre tento účel.Funkčný princíp je jednoduchý: ortéza podporuje vzpriamenú polohu tela, čím posilňuje vaše svalstvo, zlepšuje štruktúru kostí a zabezpečuje správne držanie tela.

Ortéza Dorso Osteo Care sa jednoducho nasadzuje a je vyrobená z mäkkého, príjemného a priedušného materiálu.

Aktívny každý deň

Váš lekár pre vás pripraví liečebný plán, v ktorom určí aj dĺžku nosenia ortézy. Cieľom je, aby vám ortéza priniesla väčší rozsah mobility a aktivity v bežnom živote. S ortézou sa zvýši vaša bezpečnosť pri státí a chôdzi a zníži sa riziko pádu a následných zlomenín.

Diskrétna pod oblečením

Ortéza Dorso Osteo Care sa skladá z polstrovanej chrbtovej časti, brušnej peloty a špeciálneho systému popruhov. Ortéza je veľmi ľahká a jej nosenie je naozaj diskrétne, dokonca aj pod ľahkým oblečením.

Jednoduché použitie

Všetky textilné časti sú priedušné, mäkké, príjemné na pokožku a je možné ich prať. Ortézu Dorso Osteo Care si nasadíte úplne jednoducho, podobne ako ruksak. Váš ortopedický technik vám samozrejme ukáže, ako ortézu správne používať.

Indikácie:

  • Osteoporózne zmeny hrudnej a/alebo bedrovej chrbtice
  • Osteoporózne zlomeniny hrudnej a/alebo bedrovej chrbtice
  • Osteochondróza hrudnej a/alebo bedrovej chrbtice
  • Kyfóza (bez zrastu stavcov)
  • Scheuermannova kyfóza
  • Degeneratívne zmeny spodnej časti hrudnej a/alebo bedrovej chrbtice