Detská mozgová obrna (DMO) je prevažne spastická porucha nervovej a svalovej sústavy, ktorá začína v detstve. Je charakteristická narušením nervovej a svalovej sústavy v oblasti svalového napätia (tonusu), svalovej sily, koordinácie a priebehov pohybu. Najbežnejšie bývajú spastické zmiešané formy s celkovo zvýšeným svalovým napätím.

Príčiny detskej mozgovej obrny môžu byť veľmi rôzne. V priebehu tehotenstva môžu k detskej obrne viesť stavy ako nedostatok kyslíka, komplikácie s pupočnou šnúrou, infekcie, krvácanie do mozgu a nehody, avšak najčastejšie k nej dochádza v priebehu pôrodu.

Symptómy detskej mozgovej obrny sa môžu výrazne líšiť a často bývajú vysoko individuálne špecifické. Spastické symptómy sa vyskytujú v 75 % všetkých prípadov.

Hemiplégia (32 %): v tomto prípade sú postihnuté končatiny na jednej strane tela, postihnutie horných končatín pritom býva závažnejšie ako dolných končatín.

Diplégia (40 %): dolné končatiny sú postihnuté závažnejšie ako horné.

Tetraplégia (2 %): pri tetraplégii dochádza k ochrnutiu všetkých končatín; pohybový a duševný vývoj býva výrazne oneskorený. Chôdze je schopných asi iba 10 % ľudí s týmto postihnutím.

Obojstranná hemiplégia: spastické ochrnutie všetkých štyroch končatín, pričom horné končatiny sú postihnuté závažnejšie ako dolné končatiny.

Triplégia: spastické ochrnutie troch končatín.

Pri všetkých formách bývajú zo svalov najčastejšie postihnuté dlhé flexory a abduktory. Spasticita tiež spôsobuje kĺbovú stuhnutosť. Typický klinický obraz jednotlivých kĺbov možno opísať nasledovne: bedrá flexované, do uhla a vytočené dovnútra. Lakeť, zápästie a koleno majú tiež tendenciu k spastickej flexii. Predlaktie je zohnuté a palec vytočený dovnútra. Členok a chodidlo sú v tzv. špičkovom postavení (pes equinovarus) a dochádza aj k závažnému zakriveniu chrbtice.

DMO sa diagnostikuje na základe klinického nálezu po tom, ako sú vylúčené iné progresívne príčiny, ako nádory alebo zápalové procesy. Ťažiskom liečby je multidisciplinárna terapia vychádzajúca z viacerých medicínskych, ortopedických a terapeutických prístupov. Spoločnosť Ottobock ponúka širokú škálu zdravotníckych pomôcok od produktov pre deti po výrobky pre dospelých, ktoré účinne pomáhajú napríklad s polohovaním, či zlepšovaním rovnováhy a schopnosti chôdze (ortézy predkolenia, chodítka, terapeutické stoličky a pomôcky na polohovanie).

Pre viac informácií o zdravotníckych pomôckach kliknite na http://www.ottobock.sk/mobility-solutions/deti/index-2.html

Správne sedieť: pri jedení, pití, hre

Adaptabilné sedacie polohovacie systémy poskytujú dieťaťu stabilnú oporu, podporujú vývoj jeho motorických schopností a umožňujú mu podieľať sa na každodenných aktivitách. Sedacie polohovacie systémy a terapeutické stoličky Ottobock poskytujú oporu telu a korigujú polohu panvy, čím predchádzajú vzniku deformít. Vaše dieťa pohodlne sedí a môže sa plne sústrediť na dianie okolo seba.

Toto obzvlášť platí v prípade jedenia a pitia. Poloha vo zvislom sede je pre dieťa prospešná a u detí s problémami s prehĺtaním je doslova nenahraditeľná. Správne zvolená zdravotnícka pomôcka podporuje fyziologické držanie tela, a tým predchádza duseniu v dôsledku zlého prehĺtania.

Správne držanie tela je však dôležité aj pri hre či kreslení: Umožňuje vášmu dieťaťu byť aktívne, reagovať na podnety z okolia a rozhodovať, do ktorých aktivít a v akej miere sa chce zapájať.

Hygiena je jednoduchá s kúpacím a sprchovacím ležadlom Leckey

Umývanie, sprchovanie a kúpanie nemajú len svoj hygienický význam, ale tiež upevňujú puto medzi rodičom a dieťaťom. Veľa detí si doslova vychutnáva starostlivosť v ich obľúbenom živle – vode. O to príjemnejšie je to tiež pre vás ako rodiča, keď sa všetkými zmyslami môžete sústrediť na dieťa a kúpanie sa stane upokojujúcim večerným rituálom.

Kúpacie a sprchovacie ležadlo Leckey uľahčuje život vám (aj vášmu dieťaťu). Dieťa leží v bezpečnej vyvýšenej polohe vo vani či v sprche. To znamená, že sa môžete plne sústrediť na starostlivosť a komunikáciu s vaším dieťaťom. Budete prekvapení, ako ochotne si vaše dieťa osvojí tento večerný rituál.

Kúpacie a sprchovacie ležadlo Leckey je k dispozícii v štyroch veľkostiach pre deti a dospievajúcich do hmotnosti 72 kg. Pozostáva z multifunkčne nastaviteľného podstavca a špeciálneho podvozku určeného na sprchovanie. Je vyrobené z odolných materiálov, niekoľkými pohybmi ho individuálne prispôsobíte, dá sa jednoducho zložiť a zaberie prekvapivo málo miesta.

Terapia a stoj

Vertikalizačné zariadenia a chodítka majú vo vývoji mnohých detí nenahraditeľné postavenie a pomáhajú im podieľať sa na každodenných aktivitách. Pretože stoj, hoci aj s podporou, je nesmierne dôležitý pre telesný a sociálny vývoj obzvlášť do veku 18 mesiacov, keď iba včasná vertikalizácia napomáha správnemu vývinu bedrového kĺbu a predchádza tak následným ortopedickým problémom.

Deti, ktoré sa nenaučia stáť samostatne, môžu napredovať vďaka zdravotníckym pomôckam Ottobock. Vyvinuli sme vertikalizačné zariadenia šité na mieru rozličným schopnostiam týchto detí v závislosti od veku a úrovne vývoja: parapódiá, polohovacie zariadenia a pronačné a supinačné vertikalizačné zariadenia. Podľa zásady, čo možno najviac aktivity pri čo možno najmenšej miere podpory, pomáhajú naše vertikalizačné zariadenia fyzickému a duševnému vývoju dieťaťa. Toto tiež umožňuje dieťaťu reagovať na podnety z okolia či hrať sa s priateľmi.

Učíme sa pre život – každý deň

Terapeutická stolička Everyday je určená pre deti od 1 do 18 rokov pre podporu stabilného sedu – terapeutická stolička pre každodenné použitie a všetky bežné situácie, kedy obyčajná stolička nestačí.

Terapeutická stolička Everyday poskytuje deťom od jedného roka až po dospievajúcich stabilitu vo všetkých životných situáciách. Vďaka veľkému množstvu voliteľného príslušenstva a možností nastavenia je terapeutická stolička Everyday vhodná pre nápravu chybného držania tela (vďaka stabilizácii panvy) a pre podporu zmyslového vnímania.

Táto terapeutická stolička sa veľmi rýchlo stane súčasťou života vášho dieťaťa. Ľahko sa zmestí do každej domácnosti vďaka svojej úzkej konštrukcii. Deti určite osloví predovšetkým ponuka farieb. Rodičia ocenia: Terapeutická stolička Everyday sa jednoducho nastavuje, takže sa prispôsobí rastu a telesným zmenám u vášho dieťaťa. Toto dosiahnete pomocou niekoľkých jednoduchých krokov. Inými slovami, terapeutická stolička Everyday rastie s vaším dieťaťom. To znamená, že si neskôr nebudete musieť zvykať na nový produkt.

Sedenie: cestovanie a výlety

Dieťa potrebuje kvalitnú oporu aj počas presunov a zároveň by pre podnietenie aktivity malo mať možnosť vnímať okolité podnety.

Zmyslové vnímanie okolia má priaznivý vplyv na celkový vývoj dieťaťa. Rehabilitačné kočíky a elektrické vozíky poskytnú vášmu dieťaťu potrebnú stabilitu, umožnia oddych a podporia terapiu. „Rastú“ s vaším dieťaťom a dajú sa prispôsobiť prípadným zmenám. Pomôcky podporujúce mobilitu – či už poháňané dieťaťom alebo tlačené ošetrovateľom – majú nenahraditeľný význam v bežnom živote. Práve preto máte k dispozícii množstvo modelov, z ktorých každý poskytuje rôzne možnosti. Sú navrhnuté tak, aby boli čo najkompaktnejšie, takže ich môžete ľahko naložiť do kufra svojho auta. Všetky majú rovnaký cieľ – čo možno najviac vám uľahčiť váš každodenný život.