Pod pojmom paralýza rozumieme úplnú alebo čiastočnú neschopnosť samostatne ovládať jeden alebo viacero svalov, svalových skupín alebo končatín. Existuje niekoľko druhov paralýz.

Motorická paralýza (ochrnutie pohybového aparátu) sa rozdeľuje na periférnu a centrálnu v závislosti od úrovne postihnutia. Periférne ochrnutie: Dochádza pri ňom buď k poškodeniu priebehu nervu po výstupe z miechy (napr. prerušenie v dôsledku traumatického (úrazového)  poranenia), alebo k ochoreniu nervu na mieste jeho vzniku v mieche (napr. v prípade poliomyelitídy). V týchto prípadoch ide vždy o chabú obrnu. Postihnuté svalové skupiny alebo končatiny nevykazujú vôbec žiadne napätie.

Centrálne ochrnutie: v jeho prípade sa miesto ochrnutia nachádza vyššie, v tzv. dlhých (alebo tiež pyramídových) dráhach miechy (miechová obrna) alebo v samotnom mozgu (mozgová obrna), napríklad ako následok cievnej mozgovej príhody. Priebeh centrálneho ochrnutia býva väčšinou spastický, teda spojený so zvýšeným napätím postihnutého svalstva. V závislosti od rozsahu ochrnutia rozoznávame monoplégiu (ochrnutie jednej končatiny), paraplégiu (ochrnutie horných alebo dolných končatín), tetraplégiu (ochrnutie všetkých končatín) alebo hemiplégiu (ochrnutie jednej strany tela).

Senzorické (senzitívne alebo zmyslové) ochrnutie. Tento typ ochrnutia býva spôsobený ochoreniami periférneho alebo centrálneho nervového systému. Schopnosť vnímania zmyslových podnetov, ako je chlad, teplo, bolesť alebo dotyk, býva v niektorých častiach tela znížená alebo úplne neprítomná.

Vode odolný ortotický systém Aqualine

Sprchovanie a kúpanie v bazéne s ortézou

Ranná sprcha alebo návšteva plavárne: Pre používateľov ortézy s čiastočným alebo úplným ochrnutím svalstva dolnej končatiny bývajú denný režim v kúpeľni či hodina vodného aerobiku často spojené s obrovskými ťažkosťami. Špeciálne vybavená kúpeľňa tiež nemusí byť vždy k dispozícii – napríklad počas cestovania alebo návštevy príbuzných.

S ortotickým systémom Aqualine predstavila spoločnosť Ottobock celosvetovo prvú vode odolnú pomôcku chôdze špeciálne navrhnutú pre použitie v mokrom prostredí. Aqualine vám poskytuje maximálnu bezpečnosť a mobilitu. Jej komponenty sú určené pre kontakt s vodou, majú nízku hmotnosť, sú pohodlné, ľahko sa čistia a rýchlo schnú.

Vode odolný a trvácny

Nielen kĺby, ale všetky komponenty ortotického systému Aqualine sú vode odolné. Chlór, slaná alebo sladká voda, či mydlo nepoškodia funkčnosť alebo vzhľad ortézy. Pre dosiahnutie tohto účinku vystužili v spoločnosti Ottobock mnohokrát overený špičkový plastový materiál karbónovými vláknami. Ortéza na kúpanie je veľmi pevná, no zároveň aj ľahká vďaka inovatívnemu kompozitnému materiálu, ktorý tu bol použitý po prvý raz. S ortézou Aqualine sa môžete pohybovať bezpečne aj v mokrom prostredí.

Hygienický

Ortotický systém Aqualine je ideálny pre použitie v mokrom prostredí. Upínaciu pásku môžete po použití jednoducho odňať kvôli sušeniu. Aby sa predchádzalo podráždeniu pokožky, bol kontakt ortézy s pokožkou zredukovaný na najmenšiu možnú mieru. Pri výrobe ortézy vaším ortopedickým technikom sa odporúča použitie antibakteriálnych materiálov. Prispeje to k ešte výraznejšiemu zlepšeniu hygienických vlastností systému Aqualine.

Bezpečnosť na prvom mieste

Moderný systém zámku na kolennom kĺbe Aqualine je zárukou požadovanej bezpečnosti. Pri sedení môžete zámok jednoducho odomknúť prostredníctvom ťahacieho káblika. Kĺbový zámok sa jedným cvaknutím opäť automaticky uzamkne, keď sa postavíte, a to bez nebezpečenstva zachytenia odevu. Keďže na mokrých povrchoch je zvýšené nebezpečenstvo pošmyknutia, odporúčame použitie celoplošnej protišmykovej podrážky. Ako alternatívu môžete samozrejme použiť aj obuv na kúpanie.

Kompletná ortéza dolnej končatiny Free Walk

Pohyb, ktorý má švih

Počas stojnej fázy je ortéza Free Walk vďaka mechanizmu na kolennom kĺbe zamknutá. V švihovej fáze počas chôdze je kĺb naopak odomknutý. Môžete vďaka tomu ohýbať koleno a voľne prešvihnúť končatinu.

V prípade úplného alebo čiastočného ochrnutia nohy – a zachovaní schopnosti prešvihnúť nohu vpred použitím stehenného alebo brušného svalstva – vám ortéza umožňuje takmer prirodzený obraz chôdze s vysokou mierou bezpečnosti a stability. Ortéza Free Walk má veľmi ľahký a štíhly dizajn. Zároveň je však vďaka odolnej oceľovej konštrukcii výnimočne spoľahlivá.

Prirodzená chôdza

Free Walk umožňuje takmer prirodzený obraz chôdze. Kompenzačné pohyby ako pri konvenčných ortézach už nebudú nutné, čím sa výrazne zmierni záťaž vašich kĺbov a chrbta. Na chôdzu nebudete musieť vynaložiť také množstvo energie a prejdete aj väčšie vzdialenosti.

Pohodlné sedenie

Ortéza vám musí každý deň poskytovať oporu v mnohých situáciách. S ortézou Free Walk budete sedieť pohodlne. V závislosti od vašich fyzických schopností môžete ortézu odomknúť dynamicky pohybom tela alebo rukou.

Jednoduché nasadzovanie

Posaďte sa, vsuňte chodidlovú časť ortézy Free Walk do topánky a topánku si obujte. Potom si ortézu priložte na nohu. Free Walk je vybavená praktickým rýchloupínaním, ktoré umožňuje jednoduché upevnenie ortézy.

Perfektne sedí

Ortézu Free Walk vám ortopedický technik vyrobí podľa vašich individuálnych mier.

Príjemná na nosenie

Vďaka mäkkému polstrovaniu a materiálu príjemnému na pokožku sa budete cítiť komfortne celý deň. Na čistenie môžete použiť teplú vodu a mydlo.

Takmer neviditeľná

Ortéza Free Walk je veľmi ľahká a má štíhly dizajn. Môžete ju nosiť pod normálnym oblečením. Je nenápadná a pre ostatných takmer neviditeľná.

Technológia

Ortéza Free Walk je riadená prostredníctvom prepojenia medzi kolenným a členkovým kĺbom ortézy a vložkou, ktorá vedie vaše chodidlo. Zámok v kolennom kĺbe ortézy, v prepojení s vaším prirodzeným cyklom chôdze, sa odomkne a vy môžete končatinu voľne prešvihnúť. Po prešvihnutí končatiny sa kolenný kĺb ortézy zase automaticky zamkne ešte pred nášľapom chodidla. Nad ortézou máte neustále kontrolu a vedome ju riadite.

Pre používateľov, ktorí sa vzhľadom na svoj fyzický stav rýchlejšie unavia, bol ako alternatíva vyvinutý prepínač, ktorý umožňuje permanentné odomknutie alebo zamknutie kĺbu popri funkcii Free Walk (zamknutá stojná fáza, odomknutá švihová fáza). Umožní vám to používanie ortézy Free Walk celkom podľa vašich osobných potrieb a fyzického stavu.

Tréning použitia ortézy

Z kvalitného a moderného ortotického riešenia môžete v plnej miere profitovať iba vtedy, keď sa naučíte výrobok správne používať. Prvé kroky s ortézou Free Walk urobíte pri skúške ortézy pod dohľadom vášho ortopedického technika. Vysvetlí vám, ako ortéza funguje a podá podrobnejšie informácie o manipulácii s ortézou pri dennom používaní.

Potom si spolu s vaším ortopedickým technikom alebo fyzioterapeutom precvičíte chôdzu v rozličných situáciách napríklad na šikmej ploche alebo schodoch. Ortopedický technik pre vás pripraví individuálny tréningový program. Je dôležité, aby ste si nacvičili správne vzory pohybov, a vyhli sa tým chybnému držaniu tela. Spoločne si tiež precvičíte sadanie a vstávanie s ortézou, rovnako ako jej nasadzovanie a skladanie.