Pre tých, ktorým nestačí iba pasívna aktivita vo vlhkých prostrediach a pri vodných plochách, existujú protézové komponenty, s ktorými je možné zažiť aj viac či menej „divočiny“ pri vode, ako aj v samotnej vode. Okrem toho, že sa môžu sprchovať s nasadenou protézou, chodiť plávať, hrať sa s deťmi v bazéne, kľačať v mokrej tráve pri práci v záhrade či zmoknúť na koncerte pod šírym nebom, je možné sa vyblázniť na vodnom skútri, splavovať rieky na rafte a mnoho ďalších aktivít s vodou. Tieto všetky aktivity je možné vykonávať vďaka komponentom protéz a hlavne vďaka bionickému kolennému kĺbu Génium X3.

Odolnosť voči vode a korózii tohto kolenného kĺbu je umožnená výberom materiálov, ako je vysoko kvalitný titán a odolné zliatiny hliníka, špeciálna technika lakovania a mimoriadna ochrana elektronických súčiastok špeciálnym krytom. Zo systémov, ktoré sú riadené mikroprocesorom, je Génium X3 jediným, ktorý má vodoodolnosť stupňa IPX7 podľa európskej klasifikácie ochrany elektronických komponentov a ich vhodnosti pre rôzne vonkajšie podmienky.

Pre užívateľov to otvára úplne nové možnosti. Vykonávať každodenné situácie, ktoré už nebudú predstavovať žiadnu prekážku. Je to ďalší míľnik na ceste k bezproblémovému, normálnemu životu ľudí po amputácii. Vodoodolnosť jednak zvyšuje rozsah aktivít a zároveň znižuje nutnosť myslieť na protézu.

To nám potvrdil aj Nikolaj Nikitin, jazzový hudobník a saxofonista, ktorý nám opísal svoje postupné skúsenosti s používaním protézy a zážitky s vodou:

Prvá protéza bola určená na prvé mesiace a išlo o čisto mechanickú protézu s uzamykateľným kolenom. Spočiatku som potreboval barle, no neskôr som sa slušne naučil pohybovať aj bez ich pomoci. Zásadná zmena nastala, keď som dostal prvú ozajstnú protézu s mikroprocesorom riadeným kolenom C-leg. Začal som navštevovať posilňovňu a tréningy boxu, kde som sa pod vedením Imricha Tobiáša pripravoval na svoju doteraz najväčšiu výzvu, a to akciu Tvrďák v roku 2014. Tak isto som si obľúbil prechádzky v náročnejšom teréne. To sa ešte zlepšilo, keď prišla moja terajšia protéza s bionickým kolenom Génium. Momentálne mi Génium poskytuje obrovskú oporu. Môžem sa spoľahnúť na tento zázrak pri akejkoľvek aktivite.

„To, že je X3-ka úplne vodotesná, je veľkou výhodou práve pri vodných športoch. Tam sa vôbec netreba vyzuť a môžete rovno skočiť do vody aj s protézou. Plával som v otvorenom Dunaji, brodil sa v močiari a fungoval v extrémnych podmienkach.

Najväčšou výzvou však bola účasť na už spomenutej akcii Tvrďák v roku 2014. Tu som mal možnosť vyskúšať si koleno Génium X3 od spoločnosti Otto Bock. Oproti Géniu, ktoré teraz používam, umožňuje rýchlejšiu chôdzu – klus a taktiež je vodotesná. Vyskúšal som si prvýkrát plávanie s protézou. Zistil som, že vďaka technike sa eliminovalo veľmi veľa limitov, ktoré kedy mohol tento hendikep spôsobovať.

Mám dvoch synov a so starším synom Aramom chodíme veľa k vode. Má rád bazény, ale aj jazerá. Momentálne používané koleno síce nie je také vodotesné ako X trojka, ktorú som si mal možnosť vyskúšať, ale je odolné voči bežnému zmoknutiu alebo šplechnutiu vody.

Bežne plávam bez protézy. A to je koniec koncov najprirodzenejšie.

Človek sa musí zžiť s protézou, vedieť si ju flexibilne vyzúvať a nasádzať. Treba dbať na čistotu – hygienu návlekov. Zvykol som si veľmi rýchlo.

Keď chodím s Géniom a idem sa člnkovať na jazero, obozretne nechávam nohu na brehu. X3-ka je v tomto fantastická, že na to vôbec netreba myslieť.

„Rád by som si niekedy vyskúšal splav alebo vodný skúter. A určite by som skúsil opäť niečo, ako je Tvrďák.“

Každopádne v budúcnosti sa plánujem dostať k protéze vhodnej aj do vody. Pri dvoch deťoch to bude už nevyhnutné.“

Zdroj: Marek Bachura pre www.sjz.sk