U členka rozlišujeme horný a dolný členkový kĺb. Jednotlivé kĺby sa skladajú z kĺbových plôch, kĺbovej chrupavky, kĺbovej tekutiny, kĺbového puzdra a väzov. V členkovom kĺbe sa nachádza niekoľko väzov. Spoločne so svalmi obklopujúcimi členok stabilizujú kĺby v ňom. Pre zabezpečenie stabilizácie a patričnej pohyblivosti musia väzy v kĺbe vykazovať určitú pevnosť.

Slabosť (voľnosť) väzov môže nastať pôsobením vrodených alebo získaných faktorov. Častým následkom býva kĺbová nestabilita. V prípade hyperextenzie alebo ruptúry väzu môže dôjsť aj k úplnej strate stability kĺbu.

Príčina nestability, prevažne v hornom členkovom kĺbe, môže spočívať vo vrodenej alebo získanej slabosti väzov s alebo bez zapojenia dodatočných stabilizačných štruktúr (napr. kĺbové puzdro, kĺbová chrupavka, menisky, svalové štruktúry). V dôsledku podvrtnutia chodidla s alebo bez pôsobenia vonkajšej sily môže dôjsť k hyperextenzii, či dokonca ruptúre väzov v členkovom kĺbe. Vo všeobecnosti sa nestability členkového kĺbu definujú počtom postihnutých väzivových štruktúr. Čím väčší bude počet postihnutých väzov, tým menej stabilný bude celý členkový kĺb.

Nestabilita sa na začiatku prejavuje neistou chôdzou, ktorá navyše môže byť pri zvýšenej záťaži spojená s bolesťou a vŕzgavými zvukmi. V prípade akútnych nestabilít, napr. v dôsledku ruptúry väzu, dôjde v postihnutom mieste k opuchu a zmene farby. Chronická nestabilita a artróza, teda zvýšené opotrebovanie kĺbovej chrupavky, bývajú často dlhodobým následkom adekvátne neliečených akútnych zranení.

Nestability členkového kĺbu môžu byť akútne alebo chronické a ich liečba sa výrazne líši, či už ide o klinickú zdravotnú starostlivosť, alebo vybavenie ortotickou pomôckou. Terapia preto závisí od príčiny a závažnosti konkrétnej nestability. Zvyčajne býva konzervatívna, to znamená neoperačná. Konzervatívna liečba sa zameriava na fyzioterapiu a terapiu s pomocou stabilizačných ortéz. V priebehu liečebných fáz u nestabilít spôsobených ruptúrou väzu je nevyhnutné vybavenie špecifickou ortézou zodpovedajúcou jednotlivým fázam liečby. Nesprávne ortotické riešenie tu môže viesť k chronickej nestabilite celého členkového kĺbu.

Malleo Tristep

Bandáž členkového kĺbu Malleo Sensa

Vyššia miera bezpečnosti pre členok

Malleo Sensa zabezpečí stabilitu vášho členka po poraneniach alebo zápaloch. Pomáha zmierňovať bolesť a stabilizovať kĺb. Sloboda pohybu pritom zostáva zachovaná. Cielená kompresia navyše podporuje redukciu opuchov a výronov. Bandáž je anatomicky tvarovaná.

Bezpečnejšia chôdza

Po zraneniach alebo zápaloch je možnosť bezpečného pohybu veľmi dôležitá. Bandáž Malleo Sensa stabilizuje váš členok, podporuje prekrvenie, zmierňuje bolesť a napomáha redukcii opuchov a výronov. Neobmedzuje pritom vašu slobodu pohybu.

Hygienická a príjemná k pokožke

Bandáž Malleo Sensa je na pokožku veľmi príjemná. Antibakteriálne vlákna integrované v pletenom materiáli efektívne redukujú rast baktérií, vďaka čomu bránia tvorbe zápachu. Funkčné vlákna absorbujú vlhkosť a odvádzajú ju na povrch tkaniny, kde sa rýchlo odparí.

Perfektne sedí

Trojrozmerná plochá pletenina je zárukou komfortného nosenia. Dokonale sa prispôsobí telu, takže nedochádza ku škrteniu a nepríjemnému otlačeniu, zvlášť v citlivých oblastiach, akými sú päta a priehlavok. Okraje sú tiež mäkké a elastické, a tým aj príjemné pre používateľa.

Malleo Sensa podporuje pri nasledujúcich ťažkostiach

  • Pocit nestability
  • Stavy podráždenia po operácii a zranení
  • Chronické stavy podráždenia
  • Kĺbové výrony a opuchy (napr. pri artróze a artritíde)
  • Podráždenie mäkkého tkaniva (tendomyopatia)
  • Slabosť väziva

Členková ortéza Malleo Sprint

Po akútnych poraneniach členka alebo v prípade chronických nestabilít zabezpečí táto moderná aktívna ortéza spoľahlivú stabilizáciu vášho členka. Naďalej však máte možnosť ohýbať chodidlo nahor aj nadol – takže vaša sloboda pohybu pri chôdzi či počas športu nie je nijako obmedzená. Dokonalý anatomický tvar, pohodlné polstrovanie a priedušný materiál príjemný na pokožku sú zárukou vysokého komfortu pri nosení.

Vysoký komfort pri nosení

Anatomické tvarovanie v citlivej oblasti členkovej kosti zabezpečuje príjemné nosenie. Stenčený základný materiál pod chodidlom v kombinácii s extrémne mäkkou výstelkou chráni rizikové tlakové body.

Materiál príjemný na pokožku

Materiál je priedušný a príjemný na pokožku. Dokonca aj pri športe, kedy sa vo zvýšenej miere potíte, môže vzduch voľne cirkulovať, čím zabezpečuje odvádzanie tepla a vlhkosti preč od chodidla.

Praktická pre každý deň

Vďaka pomocným očkám na ortéze Malleo Sprint si ju môžete rýchlo nasadiť aj zložiť. Špeciálny systém zapínania s integrovanými háčikmi zabezpečuje správne uchytenie šnúrok. Ortézu môžete nosiť s alebo bez topánky.

Sloboda pohybu

Ortéza Malleo Sprint vám dáva pocit istoty vďaka zníženiu rizika vyvrtnutia. Súčasne vám však naďalej umožňuje chodidlo bez problémov ohýbať. Vaša sloboda pohybu pri chôdzi alebo športe teda nie je nijako obmedzená.

Indikácie

  • Zranenie členka
  • Chronické nestability
  • Ruptúra laterálneho väzu (ruptúra vonkajšieho väzu)
  • Ruptúra mediálneho väzu (ruptúra vnútorného väzu)