Švihové poranenie krčnej chrbtice (Whiplash injury)

5865

Švihové alebo hyperextenzné poranenie (whiplash) je traumatické poranenie krčnej chrbtice. Najčastejšie býva spôsobené pri dopravnej nehode nárazom zozadu. V niektorých prípadoch pacient začne pociťovať bolesť až po niekoľkých hodinách či dokonca dňoch od nehody. Medzi jasné známky tohto poranenia patria bolesti hlavy, závraty a niekedy nevoľnosť.

Najčastejšou príčinou švihového poranenia krčnej chrbtice bývajú dopravné nehody. Väčšinou ide o nárazy zozadu, ktoré spôsobia, že hlava a krčná chrbtica sú najprv prudko zohnuté a následne extrémne vystreté. K švihovému poraneniu krčnej chrbtice však môže dôjsť aj pri športe alebo úrazoch počas rekreačných aktivít.

Symptómy sa zvyčajne objavia až po niekoľkých hodinách. Ich prejavy sú veľmi individuálne. Hoci nižšie spomenuté symptómy sa môžu objaviť spoločne, je tiež možné, že budú jedinými indikátormi. Ľudia s týmto zranením často pociťujú bolesti hlavy, závraty, nevoľnosť a majú pocit stuhnutia a bolesti v oblasti šije, ktorý vyžaruje do hlavy a ramien. Niekedy sú dokonca popisované poruchy zraku a spánku. Neurologické poruchy bývajú zriedkavé.

Smartspine Collar / Universal Collar

Podpora pre krčnú chrbticu, hlava odpočíva v ortéze a je podopieraná ramenami. Krčný golier paralyzuje krčnú chrbticu, ohyb krku, rotáciu a extenziu (predlžovanie) krku. Zároveň podporuje vyrovnanie chrbtice.

Výhodou krčného goliera je ľahká manipulácia a nasadzovanie, skladá sa z dvoch častí, veľký tracheo otvor umožňuje nahmatanie pulzu a tracheotómie. Verzia Universal je univerzálnej veľkosti a dá sa individuálne prispôsobiť každému pacientovi.

Indikácie:

  • Syndróm akútnej bolesti krčnej chrbtice
  • Stenóza krčnej chrbtice
  • whiplash úraz
  • zlomeniny krčnej chrbtice
  • dislokácia a dislokačná zlomenina krčnej chrbtice (pooperačné)
  • traumatické zranenie krčnej chrbtice