Ruptúra skríženého väzu

9810

Skrížené väzy (predný a zadný) spoločne s bočnými väzmi sú zodpovedné za to, že koleno drží pokope. Obmedzujú extenziu holennej kosti, poskytujú kĺbu vedenie počas pohybu a tým mu zabezpečujú potrebnú stabilitu. Ruptúry predného skríženého väzu sú desaťnásobne častejšie ako ruptúry zadného skríženého väzu, a v posledných desaťročiach došlo v výraznému nárastu tohto typu zranení.

V prípade ruptúry skríženého väzu dochádza k výraznému opuchu kolenného kĺbu, jeho bolestivosti a obmedzeniu rozsahu extenzie a flexie. Po odznení akútnych ťažkostí naďalej zostáva viac alebo menej závažná nestabilita kĺbu. Prejavuje sa typickým “vybáčaním” kolenného kĺbu pri vykonávaní niektorých pohybov. Môže ísť o bežné každodenné pohyby ako chôdza po schodoch, ale ťažkosti sa môžu obmedzovať napríklad iba na namáhavú fyzickú aktivitu pri športe. Postupom času môže nestabilita v kolennom kĺbe spôsobiť poškodenie meniskov a chrupavky, či dokonca predčasné opotrebovanie kĺbu.

Následná liečba po operácii predného skríženého väzu:

  1. Ihneď po operácii: Pacient je zafixovaný pevnou 0° imobilizačnou ortézou ešte na operačnej sále. Tým by sa mala umožniť stabilizácia čiastočného zaťažovania počas chôdze s pomocou 2 francúzskych barlí. Z rôznych štúdií vyplynulo, že k dosiahnutiu stabilizácie dolnej končatiny s pevnou 0° ortézou je potrebná naozaj iba malá sila kvadricepsu. Keďže v dôsledku opuchu kolenného kĺbu môžeme kvadriceps zaťažovať priamo po operácii len obmedzene, je takáto mechanická podpora vhodná pre pacienta priamo po operácii.
  2. Vybavenie rámovou ortézou: 10 dní po operácii prichádzajú pacienti na ambulanciu na vybratie stehov. Pritom sa opakovane prevedie zmena ortézy na rámovú ortézu. Po jednorázovej náhrade LCA sa obmedzí flexia 90° a extenzia cca 0°, pretože pri zvyšujúcej sa flexii od 90° a pri hyperextenzii kolenného kĺbu sily pôsobiace na LCA značne narastajú. Nasadením ortézy v prvých 6 týždňoch sa má zabrániť pôsobeniu týchto síl a prípadnému oslabeniu plastiky. Vďaka subjektívnemu zlepšeniu stability kĺbu pri nosení ortézy získajú pacienti väčšiu dôveru v kĺb. Tým je možná skorá mobilizácia pacienta pri plnom zaťažení, čo má rozhodujúci význam pri obnovení celkovej funkcie dolnej končatiny. Urýchli to aj návrat do aktívneho pracovného života a zvládnutie každodenných aktivít.

Pooperačná a posttraumatická fixácia kolenného kĺbu po akútnom poranení alebo po plastike väziva kolenného kĺbu môže byť zabezpečená pomocou ortézy GENU IMMOBIL 0°/20°. Imobilizuje kolenný kĺb v uhle flexie 0° resp. 20° a redukuje kolaterálnu nestabilitu. Je individuálne prispôsobiteľná obvodu nohy bez použitia nástrojov, zapínanie je na suchý zips. Vďaka mäkkej výstelke, ktorú možno prať v práčke, má ortéza vysoký komfort nosenia. Súčasťou je úzky flaušový pás na zafixovanie chladiaceho vrecúška k jednoduchému ochladzovaniu kolena.

Varianta GENU IMMOBIL VARIO imobilizuje kolenný kĺb v nastaviteľných polohách: flexia 0° až 120°  a extenzia 0° až 90°, čím krok za krokom mobilizuje pacienta k voľnému pohybu v 10°-stupňových krokoch a stabilizuje väzivový aparát kolenného kĺbu.

Nie každá ruptúra skríženého väzu sa však rieši operáciou. V každom prípade dochádza k individuálnemu rozhodnutiu v závislosti od veku, aktivity, možnosti zúčastňovať sa športov, motivácie a bežných schopností konkrétneho pacienta. Alternatívou môže byť tréning a posilňovanie stehenného svalstva, čím sa dosiahne dostatočná stabilita pri bežných pohyboch. Je však potrebné upozorniť na to, že bez patričnej liečby môže v dôsledku ruptúry skríženého väzu dôjsť k predčasnému poškodeniu chrupavky (artritíde). V prípade rekreačných a profesionálnych športovcov môžu ďalšie zranenia viesť k dodatočnému poškodeniu chrupavky a menisku.

DVE ORTÉZY, JEDEN CIEĽ: Návrat do normálneho života

Ortéza s pevným rámom prispieva k stabilizácii kolena počas procesu hojenia a bráni vo vykonávaní nežiadúcich pohybov. Súčasne umožňuje postupne zvyšovať rozsah pohybu, ktorý určuje ošetrujúci lekár na základe konzultácie s vami tak, aby ste sa mohli vrátiť späť do normálneho života a zamestnania. Lekár alebo ortopedický technik tiež vykoná príslušné nastavenie ortézy. Zatiaľ čo koleno kontrolovane zaťažujete a pomaly  ním začínate hýbať, ortéza zabezpečuje podporu vždy, keď je to potrebné.

Pevné rámové ortézy Genu Arexa a Xeleton, ktoré vyrába spoločnosť Otto Bock, sa dokážu veľmi dobre prispôsobiť dolnej končatine. Ľahko dosadajú a vďaka svojej subtílnej konštrukcii sa dajú nosiť nenápadne pod odevom. Ľahko sa nasadzujú aj snímajú. Ortéza sa jednoducho natiahne cez chodidlo až ku kolenu a ľahko sa zafixuje. Na uľahčenie orientácie sú pásky očíslované v poradí, v akom sa majú zapínať.

Xeleton

Stabilizačná ortéza kolena Genu Arexa sa osvedčila už po mnoho rokov. Plastové objímky ortézy umožňujú automatické prispôsobenie tvaru dolnej končatiny, takže ortéza je mimoriadne pohodlná. Tenká konštrukcia ortézy už bola v zahraničí mnohokrát ocenená – ortéza Genu Arexa zabezpečuje čo najlepšiu stabilizáciu pri vysokom komforte nosenia.

Xeleton je celkom nová stabilizačná ortéza kolena od firmy Ottobock a rovnako ako Genu Arexa, aj ona presvedčí svojimi anatomickými tvarmi a ľahkou manipuláciou. Xeleton stabilizuje koleno a vďaka vysoko pevnej zliatine hliníka je mimoriadne robustná. Tým ju môžete používať pri bežných aj športových aktivitách – samozrejme až po konzultácii s vaším ošetrujúcim lekárom.

Výhody rámových ortéz Genu Arexa a Xeleton:

  1. Systém Click-2-Go: vďaka inovatívnemu systému Click-2-Go sa môže nastaviť obmedzenie pohybu podľa zdravotného stavu rýchlo a bez použitia náradia. Rovnako ľahko sa vykoná nastavenie šírky kolena, napr. aby sa ortéza prispôsobila stavu opuchu. Jednoduchým spôsobom sa nasadia do kĺbu distančné krúžky hrúbky 5 mm.

Flexia: 6°/10°/20°/20°/40°/50°/60°/70°/80°/90°

Extenzia: 6°/10°/20°/30°/45°

  1. Anatamicky vytvarovaná holenná pelota: Práve oblasť tíbie môže reagovať na zaťaženie mimoriadne citlivo. Preto je popruh pod kolenom zabezpečený špeciálnou anatomickou pelotou, ktorá zabráni vzniku otlakov na holennú kosť. Súčasne sa zabráni nežiadúcim otáčavým pohybom ortézy.
  1. Tenká subtílna konštrukcia: Vďaka tenkému subtílnemu anatomicky tvarovanému dizajnu je možné nosiť ortézu pohodlne a nenápadne aj pod odevom. Ďalšou výhodou je nízka hmotnosť, takže pacient nie je zaťažovaný väčšou mierou ako je nevyhnutné.
  2. Kondylové peloty z TechoGelu: sú príjemné na dotyk a umožňujú optimálne rozloženie tlaku a zároveň sa vyznačuje dobrými hygienickými vlastnosťami.
  3. Rámová konštrukcia z vysoko pevnej hliníkovej zliatiny: zaisťuje maximálnu mieru stability a torznej tuhosti.

 

Pozrite si video o živote s ortézou Genu Alexa