K opotrebovaniu chrbtice vedie relatívne dlhé časové obdobie. Proces opotrebovania často začína v oblasti medzistavcových platničiek. Hlavnými príčinami opotrebovania stavcových segmentov sú nadmerná záťaž a pokročilý vek. O degenerácii chrbtice hovoríme v prípade závažného opotrebovania a zhoršenia stavu a funkcie stavcových štruktúr. Príčiny sa väčšinou odvíjajú od veku a iných vonkajších faktorov. Príkladom môže byť dlhodobá ťažká fyzická práca, ktorá môže viesť k zmenám na chrbtici a jej opotrebovaniu. Stav a opotrebovanie chrbtice ovplyvňujú aj individuálna predispozícia jednotlivca, druh a intenzita vykonávaných športov a tiež fajčenie a nadváha. Ťažkosti väčšinou pribúdajú postupne v priebehu niekoľkých rokov.

Prvé známky opotrebovania sa zvyčajne objavujú v oblasti medzistavcových platničiek. S klesajúcou hrúbkou medzistavcových platničiek dochádza k postupnému zvyšovaniu nestability chrbtice, či dokonca obmedzeniu nervových funkcií. Telo sa najprv snaží situáciu napraviť a stabilizovať chrbticu tvorbou väčšieho množstva kostnej hmoty na telách stavcov. V mnohých prípadoch je však účinok opačný a dochádza k opotrebovaniu malých stavcových kĺbov. Tieto degeneratívne zmeny, či už jednotlivo alebo v kombinácii, spôsobujú bolesť a/alebo stratu funkčnosti v oblasti, kde sa postihnuté segmenty nachádzajú.

Podľa stupňa závažnosti býva liečba spočiatku konzervatívna s pomocou fyzioterapie a ortéz. Použitie liečiv je tiež veľmi časté. Operácia sa zvažuje v prípade motorických a/alebo zmyslových porúch.

Chrbtové ortézy majú široké využitie pri konzervatívnej liečbe pri poskytovaní odľahčenia postihnutej oblasti chrbta, ako aj v priebehu pooperačného doliečovania.

  

  

Chrbtová ortéza Dorso Direxa Posture

Pomáha pri osteoporóze, nesprávnom držaní tela a bolestiach chrbta

Úľava pre hrudnú a bedrovú chrbticu

Osteoporóza, chybné držanie tela, bolesti chrbta a príznaky opotrebovania v oblasti bedrovej a hrudnej chrbtice: ortéza Dorso Direxa Posture poskytuje pomoc pri všetkých týchto ťažkostiach. Podporuje aktívne vzpriamovanie hrudnej chrbtice a stabilizuje bedrovú chrbticu, čím poskytuje úľavu v oboch oblastiach. Ortéza podporuje fyziologické držanie tela a napomáha zmierňovať bolesť. Výsledkom je zlepšenie mobility a zníženie rizika pádu.

Ortopedický technik ortézu individuálne prispôsobí, aby presne kopírovala tvar vašej chrbtice. Vďaka priedušnému a na pokožku príjemnému materiálu, štíhlemu dizajnu a jednoduchej manipulácii môžete ortézu Dorso Direxa Posture pohodlne nosiť každý deň, či už v práci, alebo vo voľnom čase. 

Pozitívny účinok

Ortéza spája viaceré funkcie: Podporuje aktívne vzpriamovanie hrudnej chrbtice a stabilizuje bedrovú chrbticu, čím poskytuje úľavu v oboch oblastiach. Tým výrazne prispieva k zmierneniu bolesti, a používateľ tak opäť zaujme prirodzenejšie držanie tela.

Praktická pre každý deň

Nasadenie ortézy je jednoduché, podobne ako u ruksaku, a zapnutie je rovnako ľahké vďaka vreckovým úchopom. Priedušný a na pokožku príjemný materiál zaručuje pri nosení výborný komfort. Vďaka svojmu štíhlemu dizajnu je Dorso Direxa Posture pod oblečením takmer neviditeľná.

Individuálna nastaviteľnosť

Váš ortopedický technik ortézu prispôsobí podľa individuálneho tvaru vašej chrbtice. Elastické popruhy vám poskytujú ešte dodatočnú možnosť nastavenia. Je tak možné zabezpečiť, že ortéza bude vždy optimálne sedieť a nebude dochádzať k nepríjemným otlačeninám, alebo naopak k zošmykovaniu ortézy počas nosenia.

Indikácie:

  • Nesprávne držanie tela
  • Kyfóza (bez zrastu stavcov)
  • Scheuermannova kyfóza
  • Osteoporózne zmeny spodnej časti hrudnej a/alebo lumbálnej chrbtice
  • Osteoporózne zlomeniny spodnej časti hrudnej a/alebo lumbálnej chrbtice
  • Degeneratívne zmeny spodnej časti hrudnej a/alebo lumbálnej chrbtice
  • Osteochondróza spodnej časti hrudnej a/alebo lumbálnej chrbtice
  • Fazetový syndróm spodnej časti hrudnej a/alebo lumbálnej chrbtice

Lumbo Direxa / Direxa High

Priedušný materiál príjemný na nosenie, optimálne sa prispôsobuje anatomickým danostiam, dobre sedí, netlačí, ani sa nešmýka, veľmi dobre sa nosí pod oblečením – taká je bandáž Lumbo Direxa. Cielene podporuje lumbálnu chrbticu, verzia High aj dolnú oblasť hrudnej chrbtice. Nosenie Lumbo Direxa podporuje senzomotoriku, aktivizuje svalovú stabilizáciu, zlepšuje prekrvovanie, podporuje svalovú aktivitu a zmierňuje bolesti. Môže byť doplnená o masážnu pelotu, ktorá podporuje mikrocirkuláciu.

Indikácie:

  • Lumbalgia
  • Lumboischialgia
  • Svalová nerovnováha v oblasti driekovej chrbtice
  • Degeneratívne zmeny v oblasti driekovej chrbtice
  • Osteochondróza driekovej chrbtice
  • Protrúzia medzistavcovej platničky L4 až S1 / verzia High – L1 až S1
  • Prolaps medzistavcovej platničky L4 až S1/ verzia High – L1 až S1
  • Diskektómia L4 až S1/ verzia High – L1 až S1
  • Podráždenie sakroiliakálneho kĺbu