Ukážte svoj životný štýl pri zimných športoch, nabite sa energiou na horskom vzduchu a užívajte si absolútnu slobodu.

Ladné brázdenie prašanu elegantnými pravidelnými oblúčikmi. Alebo prudký zjazd doposiaľ neprebádanou zjazdovkou, ktorá je samý hrboľ. Slnkom prežiarený upravený svah a čerstvý horský vzduch prenikajúci do hrude. Alebo silné sneženie, cez ktoré je vidieť len na pár metrov, a obrovské snehové vločky, ktoré chtiac-nechtiac každý ochutnáva. Nie, to nemusia byť len spomienky na minulosť. To všetko môžete znovu prežívať. Aj po amputácii pod kolenom, v kolennom kĺbe, dokonca aj nad kolenom.

Tak ako pán Aleš Bouda, ktorý sa po nehode prvýkrát postavil na svah o dve sezóny neskôr. Ako sám vraví: „Tým že som lyžoval odmalička a od 6 do 15 rokov aj súťažne, tak som sa pokúšal najprv lyžovať na jednej nohe, keďže som mal skúsenosti z lyžovania a držania rovnováhy na jednej lyži. Protézu som používal iba ako oporu, keď som si chcel na chvíľku oddýchnuť, ale pri samotnom lyžovaní som ju nezaťažoval. Prvý impulz, prvá myšlienka, že by to šlo aj s protézou a oboma lyžami, prišla v kruhu ľudí, ktorí k lyžovaniu hendikepovaných majú veľmi blízko. Od Pána Hrůšu, ktorý sa tréningom lyžovania amputovaných zaoberá a od ortopedických technikov, keď sme boli spolu na jednom z kurzov lyžovania pre hendikepovaných ľudí. Tam sme začali uvažovať o tom, že by to pri určitom nastavení kolenného kĺbu mohlo ísť aj na oboch lyžiach. Uvažovanie o tom bolo možné, pretože som už v tom čase používal protézu s mikroprocesorom riadeným kolenným kĺbom, kde je možné vykonávať určité nastavenia odporu a uhlov ohybu kolena. Tak sme sa aj hneď pustili do skúšania nastavenia rôznych uhlov kolena. Na druhý deň sme šli na svah. Skúšal som to po pár metroch. Po hodinke sa mi podarilo prejsť z jedného oblúka do druhého. Poobede už mi to šlo celkom slušne na údiv všetkých okolo, ako aj mňa samého. Musím ale povedať, že pri učení lyžovania s protézou je dôležité mať pri sebe ortopedického technika, ktorý vie nastavovať kolenný kĺb a zároveň vie inštruovať, ako lyžovať, alebo inštruktora lyžovania a technika. Technik preto, pretože je dôležité správne nastaviť koleno a takisto chodidlo v lyžiarskej topánke. V súčasnosti si lyžovanie užívam bez výraznejších limitov. Samozrejme, dôležité je mať protézu, ktorá sa skladá z komponentov umožňujúcich samotné lyžovanie. Ja používam kombináciu mikroprocesorom riadeného kolenného kĺbu C-Leg s chodidlom ProCarve. Myslím, že pri lyžovaní nepociťujem výraznejší limit, ale ako už skúsenejší lyžiar sledujem kvalitu snehu, ako aj upravenosť zjazdoviek, pretože si viac užívam techniku ako rýchlosť. Lyžovanie je krásny šport, keďže som lyžoval od mala, tak som mal veľkú obavu po úraze, či si ešte niekedy v živote zalyžujem, či už na jednej, alebo dvoch lyžiach. Aj keď to bola drina a neveril som, že to pôjde aj s dvoma, tak som nesmierne šťastný, že môžem lyžovať, užívať si slobodu na lyžiach a na svahu a nie iba sedieť doma pred televízorom a napchávať sa lupienkami.“

Od paralympijských hier v Soči v roku 2014 je na trhu aj Protézový systém ProCarve, ktorý ponúka viac než len šport na čerstvom vzduchu.

ProCarve

Carving pre každého

Športová protéza ProCarve má za cieľ podporiť ambicióznych rekreačných športovcov vo vykonávaní zimných športov. Tak isto splňuje najnáročnejšie požiadavky na výkon športovca na zjazdovke. Protéza bola navrhnutá hlavne pre carvingové lyžovanie a snowboarding.

Systém s integrovanými výkonnými tlmičmi je určený pre amputovaných nad kolenom, pod kolenom i s exartikuláciou v kolennom kĺbe. Skladá sa z protézového kolenného kĺbu a protézového chodidla ProCarve. Hliníkový kolenný kĺb je vybavený výkonným tlmičom ovládajúcim pohyb. Príručnou pumpičkou a pomocou imbusového kľúča si môžete priamo na svahu upraviť odpor tlmenia podľa toho, ako vám to práve vyhovuje, podľa vašej telesnej hmotnosti a individuálneho štýlu jazdy. Má tak isto funkciu, ktorou je možné koleno jednoducho „vypnúť“. Táto funkcia je dobrá na všetky ostatné aktivity mimo lyžovania. V pohode si sadnúť na sedačku a vyviesť sa hore, posedieť si pri teplom nápoji v bufete alebo sa len tak vyvaliť na ležadlo a užívať si slnečné lúče. Potom urobiť „cvak“ a znova jazdiť na lyžiach.

Chodidlo ProCarve je možné použiť samostatne, v kombinácii s kolenným kĺbom ProCarve alebo ďalšími kĺbmi Ottobock. Môže byť pripojené priamo k viazaniu lyží alebo sa k nemu nasadí špeciálny kryt s tvarom prispôsobeným pre snowboardové topánky. Rovnako ako kolenný kĺb má aj chodidlo výkonnú a odolnú tlmiacu jednotku. Funkcie a možnosti nastavenia sú rovnaké ako u kolenného kĺbu.

Existuje tiež variant chodidla so zvýšenou tuhosťou, ktorú najviac ocenia pokročilí lyžiari s amputáciou pod kolenom.

Protéza ProCarve je vhodná aj pre ďalšie športy, kde sú potrebné podobné pohyby, ako napr. kiting, windsurfing či wakeboarding. Systém je vodotesný, dokonca aj v slanej vode. Skrátka ponúka ideálnu podporu pre zimné a aj letné športy.

Lyžovanie i snowboarding vyžadujú súhru kĺbov v členku, kolennom a bedrovom kĺbe. Vďaka výkonnému a silnému tlmeniu v kĺbe chodidla i v kolennom kĺbe protézy ProCarve sú tieto pohyby cielene podporované. Nemusíte rozumieť tomu, ako to funguje, ale verte, že to funguje.

Veľmi dobré praktické skúsenosti s lyžiarskou protézou ProCarve má aj pán Luboš ktorý prišiel o dolnú končatinu v dôsledku onkologického ochorenia v novembri 2013.

Od mladosti bol športovec, aj keď s lyžovaním začal až vo svojich 45 rokoch. Preto, ako sám hovorí, ho ani nenapadlo, že by sa mal vzdať športu.

Vedel som, že sa lyžovať dá – hneď prvé video, ktoré sa mi podarilo objaviť, bola „Beznohá jazda“ Aleša Boudy na protéze C-Leg. Úplne ma to uchvátilo a vedel som, že to dokážem tiež. Vtedy som sa spojil s ortopedickým technikom Vladanom Princom. Ten ma zoznámil so športovou protézou ProCarve, ktorá umožňuje lyžovanie a nie je tak nákladná. Nemusel som ani veľa premýšľať a v decembri 2014 som si ProCarve zakúpil.

…a začiatky boli naozaj veľmi ťažké… Pre lyžiara ako ja bolo veľmi prekvapivé, že musí začať od úplného začiatku, od prvých krôčikov. Ale pri troške vôle a tréningu sa to dá zvládnuť. Už mnohokrát som lyžoval v Krkonošiach, Jeseníkoch, dokonca aj v rakúskych Alpách.

Moje hodnotenie ProCarve je úplne kladné. Je veľmi prijateľnou voľbou, čo sa týka funkčnosti a ceny. Dá sa na nej lyžovať naozaj pohodlne a pri troške šikovnosti i bezpečne, nielen na malých detských zjazdovkách, ale i na profesionálnych svahoch označených ako červené, a to dokonca aj v horách, ako sú Alpy.

Zdroj: Marek Bachura pre www.sjz.sk