Ottobock „Rio 2016“ Minimag 29/09/2016

1787

Milí kolegovia, priatelia a partneri,

Dnes pokračujeme tretím minimagom venovaným paralympijským hrám, ktoré sa skončili pred niekoľkými dňami v brazílskom Riu. Naďalej vás budeme prostredníctvom tohto minimagu v rámci akcie „Ottobock na paralympijských hrách v Riu 2016“ každý týždeň až do konca októbra informovať o histórii slovenskej účasti na týchto hrách, o úspechoch našich reprezentantov na nich, ako aj zaujímavosti zo zákulisia servisného centra Ottobock.Váš Marek Bachura

Slovensko ako samostatná krajina na letných paralympijských hrách

Slovensko štartovalo ako samostatná krajina prvýkrát na paralympijáde v roku 1996 v Atlante, na ktorej 29-členná výprava našich športovcov získala 11 medailí v piatich športových odvetviach. To bolo príjemné prekvapenie, veď z predchádzajúcich hier v Barcelone 1992 si federálna výprava priniesla iba o jednu medailu viac. Najcennejšie kovy vybojoval pre Slovensko telesne znevýhodnený plavec Andrej Zaťko a slabozraký maratónec Anton Sluka. Tri medaily si z Atlanty priviezol stolný tenista Ladislav Gáspár. Striebro si vybojovali stojaci volejbalisti.
Po Atlante 1996 pokračovala medailová žatva našich reprezentantov v Sydney roku 2000. Získali 13 medailí, o ktoré sa zaslúžilo 24 paralympionikov. Prvá hymna na počesť víťaza v Sydney 2000 zaznela na cyklistickom velodróme. A zásluhou Radovana Kaufmana bola slovenská! Ďalšie najcennejšie kovy pridali debutantka Alena Kánová v stolnom tenise a mentálne znevýhodnený plavec Pavol Kolačkovský. K striebru a bronzu z Atlanty pridala v Sydney plavkyňa Margita Prokeinová ďalšie dve strieborné medaily.
Medailovú bilanciu krajín na XII. letnej paralympiáde v Aténach suverénnym spôsobom vyhrala Čína, ktorej športovci získali 141 medailí. Slováci vybojovali dvanásť medailí, z toho päť zlatých. O jednu z nich, svoju premiérovú, sa postaral jediný športujúci predseda národného palympijského výboru na týchto hrách, Ján Riapoš. Konečne sa dočkal aj jeho kolega medzi stojacimi, Ladislav Gáspár, ktorému do zbierky chýbalo už len zlato. S najcennejšími kovmi sa vracali aj dvaja debutanti – Marek Margoč vo vrhu guľou a Rastislav Turček – v cestných pretekoch na handbiku. Po bronze v Sydney sa až na pomyselný vrchol konečne podarilo dostať lukostrelcovi z Moldavy nad Bodvou Imrichovi Lyócsovi.