Ottobock „Rio 2016“ Minimag 13/10/2016

1802

Milí kolegovia, priatelia a partneri,

Dnes pokračujeme piatym minimagom venovaným paralympijským hrám, ktoré sa skončili pred niekoľkými dňami v brazílskom Riu. Naďalej vás budeme prostredníctvom tohto minimagu v rámci akcie Ottobock na paralympijských hrách v Riu 2016 každý týždeň až do konca októbra informovať o histórii slovenskej účasti na týchto hrách, o úspechoch našich reprezentantov na nich, ako aj zaujímavosti zo zákulisia servisného centra Ottobock.

Váš,
Marek Bachura

ea6f01ae-d619-4f60-85da-dde925a62191

Slovensko ako samostatná krajina na letných paralympijských hrách

Londýn 2012 – Britská metropola pripravila veľkolepú paralympijádu s nevídaným diváckym záujmom, keď boli všetky súťaže vypredané a predstihla v tomto smere aj Peking. Otvárala ich kráľovná Alžbeta II. a Slovensko si odviezlo rovnaký počet medailí ako pred štyrmi rokmi. Opäť „zabral“ stolný tenis, ktorý sa postaral o štyri z nich. Ján Riapoš najskôr vyhral súťaž jednotlivcov a potom výraznou mierou prispel aj k prvenstvu v tímovej súťaži. Aj zvyšné dva cenné kovy kopírovali Peking – získali sme ich v streľbe a cyklistike. Aj na Britských ostrovoch podobne, ako doma, triumfovali v celkovej bilancii Číňania, ktorí udávajú tón v letných športoch. Domáci skončili tretí, Slováci na 41. mieste. Zapojili sme sa do súťaží v deviatich športoch. Chýbali sme tentoraz v jazdectve.

Rovnako, ako v Londýne aj v Riu malo Slovensko zastúpenie v deviatich športoch. Namiesto tenisu na vozíku sme zasiahli po osemročnej pauze do súťaží v jazdectve. V Riu nás reprezentovalo 29 športovcov (28 zdravotne znevýhodnených + 1 pilot cyklistického tandemu). Na predošlých hrách v Londýne štartovalo v našich farbách 34 športovcov. O niečo menšia výprava však odlietala s vyššími medailovými ambíciami. Medailové očakávania sa tradične upierali v stolnom tenise. Takisto v cyklistike sme mali na dráhe trojnásobného majstra sveta. V športovej streľbe potvrdzovala Veronika Vadovičová počas celých štyroch rokov famóznu formu, kde k titulom majsterky sveta a Európy pripojila v tomto roku aj svetový rekord. Na prvú paralympijskú medailu čakali boccisti. V atletike sme mali v hre svetového šampióna Adriána Matušíka. Ďalej: lukostreľba, v ktorej sme mali majstra Európy z roku 2014. O najlepší výsledok sa pobili aj ďalší zástupcovia v jazdectve, plávaní a tlaku na lavičke. Ako to dopadlo, si zhrnieme v ďalšom minimagu „Ottobock Rio 2016“.