Orthetik Website 06/2014 Acro ComforT

Ramenný kĺb je jedným z troch kĺbov ramenného pletenca. Je kĺbom s veľkým rozsahom pohybu, ktorý je dynamicky zaisťovaný svalmi. Nestabilitu ramena môžu spôsobovať viaceré faktory.

V niektorých prípadoch môže nestabilitu ramenného kĺbu spôsobiť nadmerné natiahnutie väzivových štruktúr kĺbového puzdra či poruchy funkcie svalstva. Inokedy sú príčinou traumatické a pooperačné stavy. Nestabilita ramena často postihuje glenohumerálny kĺb, teda kĺb spájajúci ramennú kosť s vonkajším okrajom lopatky. V najzávažnejších prípadoch však môže byť postihnutý celý ramenný pletenec so svojimi tromi pravými a dvoma nepravými kĺbmi. Nestabilita môže viesť k luxácii, teda vykĺbeniu. V takom prípade sa hlavica ramennej kosti už viac nenachádza vo svojej normálnej polohe v kĺbovej jamke, ktorú tvorí kosť lopatky.

Jedným z hlavných symptómov akútnej luxácie ramena, napríklad v dôsledku nadmernej voľnosti väzivových štruktúr kĺbového puzdra, je bolestivé obmedzenie rozsahu pohybu ramenného kĺbu. Bolesť sa objavuje pri pohybe ale aj spontánne, bez zjavnej príčiny. Dochádza k zmene tvaru ramena s charakteristickou prehĺbeninou v oblasti acromionu (?). V mnohých prípadoch sú poškodené cievy a nervy v podpazuší, čo môže viesť k problémom s prekrvením a nepríjemným pocitom v hornej končatine.

Ortéza ramenného kĺbu Acro ComforT

Stabilizácia ramenného kľbu

Moderný materiál výnimočný komfort pri nosení

V prípade bolesti, opuchu, zápalu alebo príznakov opotrebovania (artróza) stabilizuje ramenná ortéza Acro ComforT ramenný kĺb a zabraňuje neželaným pohybom. Pomáha tým zmierňovať bolesť. Mnohí používatelia vysoko oceňujú komfort, ktorý ortéza pri nosení ponúka. Jej anatomický tvar je zárukou, že ortéza vždy dobre sedí a nezošmykuje sa. Je zároveň vyrobená zo špeciálneho mäkkého termoregulačného materiálu (Outlast). Výsledok: redukcia potenia a optimálna klíma pokožky.

Outlast – inteligentný materiál

„Ani príliš teplý, ani príliš studený – práve tak akurát.“ Asi tak možno najvýstižnejšie opísať pôsobenie materiálu Outlast. Materiál absorbuje prebytočné telesné teplo a opäť ho uvoľní, keď to telo potrebuje. Pozitívne tým vplýva na mikroklímu pokožky. Príjemným „vedľajším účinkom“ je výrazná redukcia potenia a dosiahnutie aktívnej a dynamickej tepelnej výmeny.

Indikácie

  • Zápal v oblasti ramena
  • Degeneratívne zmeny rotátorovej manžety
  • Tendomyopatia v oblasti ramena
  • Nestabilita ramena