Projekt mojaproteza.sk

Ako ste si už mnohí možno všimli, v tejto chvíli sa na našich stránkach už nenachádza sekcia o protézach. Po zrelej úvahe sme sa rozhodli presunúť túto sekciu pod samostatný projekt, ktorý sa bude venovať výhradne protézam. Veríme, že si to táto oblasť zaslúži a toto rozdelenie bude väčším prínosom pre vás – našich návštevníkov.

Áno, používame cookies, ale veríme, že stránky, ktoré používajú cookies, sú povinné ich používať minimálne pre dobro svojich návštevníkov. Keďže nám (anonymné) pohyby na stránkach ukázali, že pôvodné rozdelenie môže pôsobiť trochu mätúco, padlo rozhodnutie ich trošku zjednodušiť. Nie je nutné prehrabovať sa haldami článkov o ortézach, ak hľadáte informáciu o protézach…

Vieme, že krátko po amputácii hrá čas veľmi dôležitú úlohu. Je nesmierne dôležité začať sa rehabilitovať tak skoro, ako sa len dá a začať sa pripravovať na prvú, tzv. privykaciu protézu. K tomu je potrebné získať správne informácie a porozumieť tomu, čo človeka čaká a s čím sa bude musieť popasovať. Pre takéto rozdelenie sme sa rozhodli, aby sme vám uľahčili hľadanie presne toho, čo potrebujete a vtedy, kedy to potrebujete. Ako všetko, čo človek chce urobiť poriadne, ani vytvoriť naozaj dobrý portál o protézach nie je ľahké. Aj keď sme urobili to najlepšie, čo sme mohli, tak sa mohlo stať, že nám niečo uniklo, ale na kontrolách a opravách vždy intenzívne pracujeme a veríme, že sa preto žiadna chybička nezdrží dlho. Budeme veľmi radi, ak nám napíšete, čo si o tom myslíte, alebo čo by sa dalo urobiť lepšie, prípadne inak.

Už sa to narodilo :)

Čo môžete nájsť na stránkach mojaproteza.sk

Stránky mojaproteza.sk sú štrukturované do štyroch hlavných oddelení:

Pre čerstvo amputovaných

Možno si kladiete otázky ako sú napríklad: „Amputácia – a čo teraz? Kto sú všetci tí ľudia okolo mňa?  Ako to majú medzi sebou rozdelené a kto je profesionálom v akej oblasti, aby som sa mohla/mohol opýtať správnej osoby? Ako prebieha vybavenie protézou a čo ma teraz čaká? Čo sú to tie stupne aktivity a prečo sú dôležité?“ Toto rozhodne nie sú témy na bežné posedenie s priateľmi v piatok večer a málokto sa s niečím takým stretne pred amputáciou. Po amputácii sú to však úplne základné otázky a položí si ich snáď naozaj každý. Odpovede na ne vám pomôže nájsť táto sekcia a možno vám pomôže aj minimalizovať trápenie a frustráciu z toho, keď človek nemá jasnú predstavu, čo sa to vlastne deje a čomu presne čelí. Vie len, že je to dôležité…

…začínam s prvou protézou

 Všetky začiatky sú ťažké. Ako deťom nám trvalo celé roky, kým sme sa naučili poriadne chodiť a aj potom sa nám občas stalo, že sme zakopli, alebo nesprávne došliapli. Žiadna končatina nechodí sama, chodí len podľa toho, ako chodíme My. Občas je až zarážajúce, ako univerzálne toto tvrdenie platí, ale v každom prípade už viac než 100 rokov vieme, že sa to dá „rozchodiť“. Chce to porozumenie a cvik. Veľa cviku… V tejto sekcii sa dozvieme, ako porozumieť svojej protéze – z čoho sa skladá a akú má mať konfiguráciu. V sérii článkov o základných cvičeniach sa tiež oboznámime s tréningom stability a rovnováhy na protéze a v neposlednom rade si prejdeme aj školou chôdze.

Pár viet dozadu som písal, že sme sa ako deti učili chodiť celé roky, ale spomeniete si ešte, ako ľahko sa z toho následne stávala samozrejmosť? To je v poriadku. Presne to by skutočne mala chôdza byť. Aj tieto cvičenia môžu byť namáhavé a možno ich budete vnímať ako drinu, ale pamätajme, že cvičenie robí z ťažkých vecí ľahké a z ľahkých vecí samozrejmé. A práve ovládnutie samozrejmostí nám dovoľuje sústrediť sa na cestu správnym smerom a dosiahnuť ďalšie (zatiaľ ešte) nesamozrejmé ciele. Táto sekcia si kladie za svoj cieľ vám túto cestu maximálne uľahčiť a pomáhať vám na nej. Dajte si šancu. Stojí to za to…

Život s protézou

Život s protézou má svoje špecifiká. Úplne rovnako, ako život bez protézy. Presne o tom je aj táto sekcia. Skrátka všetci občas potrebujeme inšpiráciu a nejde len o to, že vám umelé koleno umožní otočiť si nohu tak, aby vám vytvorila malý stojanček na kávu, čo vám biologické koleno nedovolí (obľúbená kratochvíľa mnohých pacientov v parku na lavičkách, alebo v bare). Ide aj o to, že s protézou sa dá robiť veľa činností, ktoré by na prvý pohľad človeku nenapadli. Ako si s tým poradili iní a čo ich kam priviedlo, to môžete nájsť práve v tejto sekcii. Ak by ste tu nenašli to, čo ste hľadali, alebo by to vo vás vyvolalo nejakú otázku, neváhajte a napíšte nám do kontaktného formulára nachádzajúceho sa tiež v tejto sekcii. Budeme radi, že vám môžeme poskytnúť ešte presnejšie informácie. Veď je to tam predsa len celé pre vás. Nebola by škoda to nevyužiť?

Otto Bock Slovakia

Jedná sa o odbornejšie ladenú sekciu. Nájdete tu bližšie informácie o firme Otto Bock, ktorá za celým týmto projektom stojí a tiež oddelenie pre ortopedických technikov, kde môžete získať potrebné technické informácie, prezrieť si brožúry a prospekty k protézam a ich komponentom a v neposlednom rade je tam tiež archív protetických minimagov od roku 2020. Nachádza sa tu podpora pre zavedenie nového európskeho nariadenia MDR do firemnej praxe.

Podanie ruky bebionic

Zostávame spojení

Neuroorto.skmojaproteza.sk zostávajú súčasťou jedného tímu. Ak napíšete otázku o protézach na neuroorto.sk, dostanete odpoveď z mojaprotéza.sk a ak o ortézach na mojaprotéza.sk, tak naopak. Tešíme sa, že sa teraz oveľa ľahšie môžu dostať dôležité informácie k správnym ľuďom v správny čas.