(Prevzaté z mojaproteza.sk)

Európska vesmírna agentúra (ESA) otvorila po trinástich rokoch novú triedu astronautov. Prihlásilo sa 22500 uchádzačov, z ktorých si vybrala sedemnásť ľudí. 5 kariérnych astronautov, 11 záložných astronautov a jedného astronauta so zdravotným znevýhodnením. Astronauti absolvujú 12 mesačný základný výcvik a následne budú pokračovať vo výcvikoch pre konkrétne misie. Nás však zaujal prvý parastronaut s amputáciou dolnej končatiny v transfemorálnej oblasti.

John McFall (na obrázku) bol vybraný pre Parastronaut Feasibility Project (Projekt uskutočniteľnosti parastronautov), ktorého účelom je vytvoriť možnosti pre astronautov s fyzickým znevýhodnením a ich prípadné začlenenie do pilotovaných letov s ľudskou posádkou v budúcich misiách.

John pochádza zo Spojeného kráľovstva. Vo veku 19 rokov prišiel o nohu pri dopravnej nehode na motorke. Neskôr sa stal známym paraolympionikom a v súčasnosti sa môže pochváliť viac než desiatkou medailí z rôznych športových podujatí. Okrem iného sa John zaujímal aj o to, ako funguje ľudské telo a po ukončení svojej atletickej kariéry sa rozhodol venovať niečomu, čo je možné aj prakticky využiť. V Cardiffe, hlavnom meste Walesu, vyštudoval medicínu. Je otcom troch detí. … a toto určite nie je všetko, čo by sa o Johnovi dalo napísať.

Na otázku, akú správu máte pre mladých ľudí, ktorí sa zaujímajú o vedu a vesmír, John odpovedal „Myslím, že správa, ktorú by som mohol odovzdať budúcim generáciám je, že veda je pre každého a dúfam, že vesmírne cestovanie môže byť pre každého“.

Za server mojaprotéza.sk želáme, aby sa táto nádej Johnovi vyplnila 🙏

John sa stal inšpiráciou a vzorom pre mnohých ľudí a vyšľapáva cesty, ktoré sa takto stanú priechodnými aj pre ostatných. Je to nepochybne veľká osobnosť a rozhodne o ňom ešte budeme veľa počuť.
Zdroj: ESA