Fraktúry fibuly a priehlavku

11233

Ide o výlučne vnútro kĺbové zlomeniny, ktoré vznikajú najčastejšie nepriamou silou (podvrtnutie – supinácia, pronácia, rotácia) a bývajú spojené s poškodením väzov priehlavkového kĺbu (distenzia, čiastočná ruptúra, úplná ruptúra). V oblasti členka je tenký kožný kryt, preto sú tieto zlomeniny často otvorené. Pre stabilitu členkového kĺbu je dôležitá dĺžka fibuly, pevná tibio-fibulárna syndesmóza  a kolaterálne väzy.

Klasifikácia zlomenín podľa Webera:

A: fibula je zlomená pod syndesmózou (priečny lom), môže byť zlomený aj vnútorný členok

B: fibula je zlomená v oblasti syndesmózy, (šikmý lom), vždy poranený vnútorný členok a deltový väz

C: fibula je zlomená nad syndezmózou, ktorá je vždy poranená, vždy je poranený aj členok

Hlavným cieľom liečby je obnovenie správnej dĺžky a osi fibuly (skrátená fibula predisponuje k vzniku artrózy), rekonštrukcia vidlice členkového kĺbu, obnovenie kongruencie kĺbových plôch, zabrániť insuficiencii kolaterálnych väzov.

Konzervatívna liečba je možná pri jednoduchej zlomenine bez dislokácie (Weber A) pomocou dlahy a po ústupe opuchu cirkulárna sadra alebo imobilizačná ortéza. Zlomeniny typu Weber 2 a 3 sa liečia operatívne.

Malleo Immobil Walker
Sortiment produktov  Malleo Walker je vhodný  pre konzervatívnu a pooperačnú liečbu  zranení členkového kĺbu. Ponúka širokú škálu možností liečby väzivového aparátu, metatarzov  a zlomenín,  zranení  mäkkých tkanív a šliach. Každý model tohto sortimentu má zaoblenú vonkajšiu podrážku pre možnosť fyziologického spôsobu chôdze. Zapínanie na suchý zips umožňuje užívateľovi zaistiť priame nasadenie a následnú jednoduchú manipuláciu. Protišmyková podrážka so svojím jedinečným tvarom zaručuje najvyššiu možnú bezpečnosť a to aj na mäkkej a mokrej zemi. Navyše sortiment Malleo Immobil Walker je univerzálny, a preto je možné ho používať na liečenie ľavej aj pravej dolnej končatiny.

Výhody na prvý pohľad:

  • Podrážka umožňujúca prirodzený odval chôdze
  • Možná záťaž až do 200 kg
  • Dostupné vo veľkostiach S – XL, pokrývajú širokú škálu veľkostí obuvi 35 – 50
  • Integrovaný náraz absorbujúci vankúš na päte
  • Pohodlné, mäkké polstrovanie
  • Jednoduchá manipulácia, nízka hmotnosť
  • Všetky modely imobilizujú členkový kĺb. Modely s integrovanou pumpou navyše cielenou kompresiou pomáhajú redukovať opuchy a hematómy.
  • Ako doplnky sú dostupné návlek proti dažďu, návlek na noc a iné.

Infinity Air Walker / Infinity Double Air Walker

Navrhnutá na liečbu mnohopočetných indikácií. Infinity Double Air vyniká najmä vďaka konštrukcii s nízkou hmotnosťou a maximálnou vzdušnosťou. Je vhodná pre pacientov s funkčným poškodením chodidla, členkového kĺbu alebo Achillovej šľachy. Double Air Walker slúži na znehybnenie postihnutej oblasti a pomáha pacientovi zvládať jeho denné aktivity. Okrem toho Walker ponúka cielenú kompresiu a podporuje vstrebanie opuchu a hematómu. Dve zabudované vzduchové pumpy umožnia samostatné a nezávislé nafúknutie vzduchových vankúšov (mediálne aj laterálne) vzhľadom na aktuálne potreby pacienta. Podľa stanovenej diagnózy je Double Air Walker dostupný v krátkej aj vysokej verzii.

Indikácie:

  • Distálne fraktúry fibuly
  • Stabilné fraktúry priehlavku, predpriehlavku a/alebo členku
  • Zarovnanie exostósy pri hallux valgus
  • Zranenia mäkkých častí chodidla
  • Ruptúry Achillovej šľachy – pri používaní pätných klinov