Správne sedenie detí s oneskoreným vývojom má významný vplyv na ich ďalší vývoj.

3134

Okamih, keď sa dieťa posadí, je dôležitým míľnikom v jeho vývoji. Chrbtica musí uniesť hmotnosť celého tela, svaly trupu a končatín, teda musí pracovať dostatočne koordinovane. Dieťa sa začína aktívne pohybovať, voľne hýbe rukami a ohmatáva svoje okolie. Ak sa dieťa nedokáže posadiť a zaujať vzpriamenú polohu samo, potrebuje na to pomôcky. Podopierané sedenie sa priaznivo prejavuje na vývoji svalstva a kĺbov, a tým výrazne podporuje aj mentálny vývoj dieťaťa.

Východiskových polôh sedenia existuje veľa – pri terapii, v kočíku, v aute, neskôr aj v materskej škôlke a v škole a práve tu je dôležité správne polohovanie. Sedacie systémy a terapeutické stoličky, zdravotné kočíky, autosedačky a vozíky Ottobock a Leckey poskytujú dieťaťu nezávislý pohyb a nevyhnutnú oporu v najvyššej možnej miere. Naše pomôcky podopierajú telo a stabilizujú a narovnávajú panvu bez toho, aby pritom uberali prácu svalstva. Napriek tomu sú pohodlné a šetrné k pokožke.

Dieťa so správnym držaní tela bude pripravené na ďalší stupeň vývoja pohybového aparátu.

1. Podporuje životne dôležité funkcie (krvný obeh a dýchanie)
82. Podporuje sociálnu integráciu (kontakt s okolím)
3. Zlepšuje dýchanie a hovorenie4. Zvyšuje nezávislosť a samostatnosť
5. Zlepšuje príjem potravy, motoriku úst a jazyka6. Rozširuje perspektívu výhľadu na okolie
7. Rozširuje možnosti hrania, pretože ruky nie sú zamestnané podopieraním a môžu preskúmavať veci a okolitý svet8. Podporuje rast a znižuje riziko zlomenín……………………………..
9. Umožnuje sústredenosť10. Vytvára dobré podmienky na pohyb