Hallux Valgus – deformácia metatarzofalangeálneho kĺbu palca na nohe

4140

Hallux valgus je štrukturálna deformita kĺbu palca na nohe s vybočením palca navonok od stredu tela a vybočením prvej záprstnej kosti dovnútra. Deformita vzniká na genetickom podklade a je zhoršovaná nevhodnou obuvou, preťažovaním alebo úrazmi.

Deformita je nie vždy bolestivá, často je však súčasťou rozsiahlejšej patologickej prestavby celého prednožia s pridruženými deformitami malých prstov na nohe (kladivkovité prsty, bolesti pod hlavičkami záprstných kostí). Deformita je okrem kostných abnormalít spojená s predĺžením šliach a väzov na vnútornej strane palca a s ich skrátením na vnútornej strane, s vykĺbením drobných kostičiek pod prvou záprstnou kosťou (sezamské kostičky). Okolie kĺbu môže byť zhrubnuté a začervenane – toto je spôsobené tlakom na vačok (burzu) v okolí kĺbu, ktorá sa môže zapáliť (burzitída).

Liečba je možná operatívna alebo konzervatívna – nosenie ochranných vložiek alebo narovnávačov, ktoré sa nosia v denne alebo v spánku (tzv. korektory). Tieto pomôcky slúžia skôr na predchádzanie zhoršovaniu stavu ako na úplné liečenie. Preto je vhodné začať s liečbou v rannom štádiu a nečakať kým sa stav zhorší, pretože bez liečby určite dôjde k zhoršeniu stavu.

 Ortéza HALLUX VALGUS

Účinky:

→ Pomocou tejto ortézy sa palec polohuje v správnej polohe. Umožňuje správnu činnosť svalstva. Priebeh ochorenia sa zastaví alebo spomalí. Pocit zmiernenia bolesti.

Výhody:

→  jednoduchá aplikácia
→  vhodné na celodenné nosenie, aj počas spánku
→ ľahká údržba – ručné pranie jemným prípravkom na pranie, do 40ºC, sušiť voľne, nie na radiátore, v sušičke

Veľkosť:

univerzálna, pravá a ľavá strana

Aplikácia ortézy 509 na denné nosenie (čierna farba):

  1. Nasaďte slučku okolo palca na nohe.
  2. Vytiahnite dlhší popruh popod chodidlo šikmo na vonkajšiu stranu a obmotajte za pätu.
  3. Potiahnite dlhší popruh smerom k palcu a zapnite s kratším popruhom na suchý zips.
  4. Voliteľné: skráťte popruhy na požadovanú dĺžku.

 Aplikácia ortézy 510 na nočné nosenie (telová farba):

  1. Nasaďte slučku okolo palca na nohe.
  2. Vytiahnite dlhší popruh popod chodidlo šikmo na vonkajšiu stranu a obmotajte okolo holene.
  3. Obmotajte dlhší popruh okolo holene ešte raz. Potiahnite dlhší popruh smerom k palcu a zapnite s kratším popruhom na suchý zips.
  4. Voliteľné: skráťte popruhy na požadovanú dĺžku.