Cievna mozgová príhoda (CMP)

5792

Približne v 79 % všetkých prípadov cievnej mozgovej príhody dochádza k zablokovaniu cievy zásobujúcej mozog, napr. krvnou zrazeninou. To vedie k nedostatočnému zásobovaniu mozgu krvou, teda k jeho nedokrveniu. U takmer 13 % pacientov zase z dôvodu poškodenia mozgovej cievy dochádza k opačnej situácii, konkrétne ku krvácaniu do mozgu. V oboch prípadoch je z dôvodu poruchy krvného obehu prívod krvi do určitých oblastí mozgu nedostatočný.

V oblasti neurologickej rehabilitácie sa podľa nemeckého Spolkového zväzu pre rehabilitáciu aplikuje takzvaný fázový model. Spočiatku posudzuje ošetrujúci lekár a terapeut potrebu pomoci pre pacienta. V závislosti od tejto potreby prichádza do úvahy určitá fáza rehabilitácie. Neurologická rehabilitácia sa delí na nasledujúce fázy:

  • Fáza A: Akútna starostlivosť
  • Fáza B: Liečebná rehabilitácia, včasná rehabilitácia, v časti prípadov ešte s výraznými obmedzeniami zo strany pacientov (ťažká porucha vedomia, kóma), pacienti s ťažkým postihnutím, ktorí nie sú schopní aktívnej spolupráce a sú plne odkázaní na ošetrovateľskú starostlivosť
  • Fáza C: Liečebná rehabilitácia, pacient je už schopný spolupracovať, trénuje samostatnosť a mobilitu
  • Fáza D: Liečebná rehabilitácia, pacient je už schopný samostatného pohybu po oddelení
  • Fáza E: Liečebno-pracovná rehabilitácia, podpora sociálnej a pracovnej integrácie
  • Fáza F: Liečebná starostlivosť zahŕňajúca opatrenia na zachovanie súčasného stavu

V oblasti akútnej starostlivosti boli v posledných rokoch učinené veľké pokroky. Svojou ponukou moderných zdravotníckych pomôcok sleduje spoločnosť Ottobock cieľ zameriavať sa vo väčšej miere na rehabilitáciu, ktorá nasleduje po akútnej zdravotnej starostlivosti. Od vozíkov poskytujúcich podporu už v skorej fáze rehabilitácie, cez produkty pri oslabení dorzálnej flexie (ortézy, funkčná elektrická stimulácia (FES) vo forme povrchového stimulátora alebo implantátu) až po ortézy na stabilizáciu ramena, kolena alebo zápästného kĺbu, Ottobock ponúka širokú škálu moderných výrobkov a riešení.

V ponuke sú štyri verzie ortézy WalkOn. Vďaka tomu môže váš lekár alebo ortopedický technik pre vás vybrať najvhodnejší produkt so zreteľom na váš aktuálny zdravotný stav a stupeň vášho ochrnutia.

Jediný rozdiel medzi ortézami WalkOn a WalkOn Trimable je v spôsobe, akým ich váš ortopedický technik prispôsobí vám na mieru. Váš ortopedický technik si preto zvolí postup, s ktorým má najlepšie skúsenosti.

Indikácie:

  • Oslabenie zdvíhača chodidla s ľahkou až strednou spasticitou.
  • WalkOn je vhodná do interiéru ako aj exteriéru pre používateľov bez alebo len s miernym obmedzením ovládania pohybov v kolennom kĺbe a s prípadnou ľahkou nestabilitou členkového kĺbu.
  • Indikácia sa často vyskytuje po cievnej mozgovej príhode, traumatickom poranení mozgu, skleróze multiplex, neuromuskulárnej atrofii alebo peroneálnom ochrnutí.

Bezpečnejšia chôdza

Ľudia s trvalo oslabeným zdvíhačom chodidla nevyhnutne potrebujú zdravotnícku pomôcku, ktorá im zabezpečí zdvíhanie chodidla počas chôdze. Presne túto funkciu spĺňa ortéza WalkOn. Pomáha pri zdvíhaní chodidla počas švihovej fázy, vďaka čomu sa chôdza opäť stáva bezpečnejšou a znižuje sa riziko zakopnutia a pádu. Špička chodidla sa už tak jednoducho nezachytí na malých prekážkach alebo terénnych nerovnostiach.

Ortéza predkolenia je vyrobená z moderného karbónového materiálu technológiou Prepreg, vďaka čomu získava svoju nízku hmotnosť. Zadnú časť tvorí pružina z karbónových vlákien, ktorá siaha od Achillovej šľachy po lýtko. Ortéza WalkOn poskytuje pri chôdzi stabilitu používateľom, ktorí disponujú dostatočnou zvyškovou svalovou silou. Pri odvale chodidla uvoľní ortéza nahromadenú energiu, čím umožňuje plynulejšiu chôdzu. Súčasne zabezpečuje stabilizáciu členka.

Vyššia bezpečnosť

Ortéza WalkOn stabilizuje a zdvíha vaše chodidlo počas chôdze, vďaka čomu je zárukou vašej vyššej bezpečnosti. Znižuje napríklad aj riziko zachytenia špičky chodidla o okraj koberca či terénnu nerovnosť.

Prirodzenejšia chôdza

Špeciálny materiál ortézy generuje energiu pri došľape päty a opäť ju uvoľňuje počas odvalu chodidla. Umožňuje vám tým prirodzenejšiu chôdzu – bez ohľadu na to, či chodíte rýchlo alebo pomaly, alebo do akej miery vaše chodidlo zaťažujete. S ortézou WalkOn bude pre vás pohyb počas celého dňa úplnou samozrejmosťou. Počas drepu alebo napríklad pri chôdzi po schodoch môžete vaše prednožie úplne prirodzene zaťažiť. Ortéza WalkOn si ideálne poradí s množstvom každodenných situácií.

Ľahká a nenápadná

Ortéza WalkOn je ľahká, štíhla a pod oblečením nenápadná. Vďaka odnímateľnej lýtkovej pelote bude jej nosenie pre vás ešte komfortnejšie a príjemnejšie. Je vyrobená z termoregulačného materiálu (Outlast), ktorý obmedzuje zahrievanie, a tým aj potenie. Ortézu môžete pohodlne nosiť v ľubovoľnej pevnejšej obuvi. Je však potrebné sa uistiť, že ide o topánky so spevnenou pätou. Pri nasadzovaní ortézy umiestnite do topánky najprv WalkOn a následne vložte vaše chodidlo. Ortéza WalkOn je obzvlášť odolná. Svoju odolnosť dokázala vo viacerých testoch a záťažových skúškach.

Skoré zahájenie rehabilitácie

Cievna mozgová príhoda alebo poškodenie centrálneho alebo periférneho nervového systému môže mať za následok ochrnutie v oblasti ramena. Sprevádzajú ho bolestivosť a problémy pri pohybovaní hornou končatinou.

Jednou z príčin bolesti v ramene býva čiastočné vykĺbenie hlavice ramennej kosti z puzdra ramenného kĺbu. Ortéza Omo Neurexa napravuje postavenie hlavice humeru (ramennej kosti) v puzdre kĺbu, a tým zmierňuje príčiny bolesti. Pomáha rameno opäť stabilizovať a podporuje ho v správnej pozícii. Ramenná ortéza Omo Neurexa prináša zreteľnú úľavu, zmierňuje bolesť a vedie k celkovému zlepšeniu držania tela.

Úľava od bolesti

Ortéza Omo Neurexa prináša zreteľnú úľavu a zmierňuje bolesť spôsobenú chybným postavením vášho ramenného kĺbu. Napravením postavenia vášho ramena ortéza účinne bojuje s príčinami vašich ťažkostí. Úľava od bolesti je dôležitá, aby ste sa mohli plne sústrediť na nácvik chôdze.

Čím skôr s rehabilitáciou začnete, tým lepšie výsledky môžete dosiahnuť. Ortéza Omo Neurexa bezpečne stabilizuje vaše rameno v správnej pozícii, takže sa môžete plne sústrediť na pohyb a nácvik chôdze. Neosvojíte si hneď na začiatku nesprávne vzory pohybov a môžete začať s čo najskoršou rehabilitáciou.

Lepšie držanie tela

Napravením postavenia ramena zlepšuje ortéza Omo Neurexa aj vaše celkové držanie tela. Ovplyvní to aj váš celkový obraz chôdze, ktorý sa opäť stane prirodzenejším a plynulejším. Navyše sa vyhnete jednostrannému preťaženiu svalstva alebo nadmernému natiahnutiu nervov, väzov a šliach, ktoré by mohli opäť spôsobovať bolesť, ktorej príčinou by však už nebolo vaše prvotné poškodenie ramena.

Bez použitia ortézy Omo Neurexa

S použitím ortézy Omo Neurexa

Príjemný materiál

Ortéza Omo Neurexa je vyrobená z veľmi mäkkého a príjemného materiálu (Outlast), ktorý je možné prať v práčke pri teplote 40°. Vďaka mäkkým okrajom nedochádza k podráždeniam a odreninám pokožky. Ak ortézu nosíte celý deň, je redukcia potenia dôležitým faktorom. Z tohto dôvodu je ortéza Omo Neurexa vyrobená z termoregulačného materiálu, ktorý je zárukou požadovaného komfortu. Predlakťová a ramenná časť ortézy sú na vnútornej strane vybavené silikónovými pásikmi. To zabraňuje ich zvliekaniu.

Bezpečná manipulácia

Zapínanie na patenty v rôznych farbách zjednodušuje správne nasadenie ortézy. Ortézu Omo Neurexa je tiež možné úplne otvoriť, čo rovnako uľahčuje jej nasadenie. Váš terapeut alebo ortopedický technik ortézu nastaví podľa vašich individuálnych potrieb. Správne používanie ortézy vysvetlí aj vašim rodinným príslušníkom alebo ošetrovateľom, aby vám v prípade potreby s nasadením ortézy mohli pomôcť.

Ramenná ortéza Omo Neurexa je súčasťou produktovej línie Neurexa. Bola vyvinutá v úzkej spolupráci s lekármi a terapeutmi – predovšetkým pre pacientov po cievnej mozgovej príhode. Ako dôležitá pomôcka v období rehabilitácie podporuje aktívny pohyb.

Bolesť v oblasti ramena je častým následkom cievnej mozgovej príhody či iných ochorení. V tomto prípade sa hlavica ramennej kosti (humeru) nachádza v nepriaznivom postavení. Ortéza Omo Neurexa podporuje jej návrat do správnej pozície, čím odstraňuje príčinu bolesti. Je to nevyhnutný predpoklad pre to, aby bolo možné začať s včasnou cielenou rehabilitáciou. Naším cieľom je pomôcť vám s čo najskorším návratom do vášho rodinného, spoločenského a pracovného života.

Ortéza Omo Neurexa sa skladá z dvoch častí – ramennej manžety a predlakťovej manžety. Sú spolu spojené dvoma funkčnými pásikmi. Ortéza pokrýva rozsiahlu plochu v oblasti ramena, čím pozitívne vplýva na takzvané proprioceptory – znamená to, že vnímate, ako sa ramenom pohybujete v priestore a v akej polohe sa práve nachádzate. Zlepšuje sa tým vaše celkové držanie tela, čo následne priaznivo ovplyvňuje plynulosť a jednotnosť chôdze. Svalovo stimulačná pelota, ktorú môžete jednoducho pomocou suchého zipsu prichytiť na vnútornej strane ramennej ortézy, umožňuje dodatočnú stimuláciu oslabeného svalstva.

Stabilné postavenie ruky a zápästia

Po cievnej mozgovej príhode či poškodení periférneho nervstva môže dôjsť k ochrnutiu predlaktia alebo zápästia. Dochádza k obmedzeniu pohybového rozsahu a zníženiu schopnosti používania zápästia.

Ortéza Manu Neurexa stabilizuje a podporuje vaše zápästie v prirodzenej, neutrálnej polohe. Podporuje tým aktívny pohyb, pretože čím častejšie budete ruku používať a čím skôr bude možné zahájiť rehabilitáciu, tým lepšie budú vyhliadky na návrat pohyblivosti.

Nácvik pohybu

Čím častejšie budete ruku a zápästie používať, tým väčšia bude miera vašej obnovenej slobody pohybu. Ortéza Manu Neurexa to umožňuje vďaka stabilizácii vašej ruky a zápästia v prirodzenej a neutrálnej polohe. Uľahčuje vám tak nácvik pohybov zápästia počas terapie.

Komfort pri nosení

Ortéza Manu Neurexa je vyrobená z veľmi príjemného materiálu (Outlast). Vďaka mäkkým okrajom nedochádza k podráždeniam a odreninám pokožky. Redukcia potenia je dôležitá, ak ortézu nosíte celý deň. Z tohto dôvodu je ortéza Manu Neurexa vyrobená z termoregulačného materiálu, ktorý je zárukou požadovaného komfortu.

Ochrana ruky a zápästia

Predovšetkým v počiatočnom období môžu nastať kritické situácie, napríklad počas presadania do vozíka alebo v priebehu nácviku chôdze. Ortéza Manu Neurexa chráni vašu ruku a zápästie aj proti pôsobeniu vonkajších vplyvov. Výsledkom bude váš väčší pocit istoty. Používaním ortézy je zároveň možné zlepšiť citlivosť postihnutej ruky a zápästia.

Indikácie:

Paréza svalstva predlaktia s následnou slabosťou zápästia, napríklad po CMP, vyklenutí medzistavcovej platničky v oblasti krčnej chrbtice, poranení krčnej nervovej spleti (plexus cervicalis), poškodení periférneho nervstva. Zvlášť vhodná je v prípadoch chabej paralýzy alebo paralýzy s miernou spasticitou v oblasti zápästia.

Prevencia hyperextenzie kolena

Cievna mozgová príhoda alebo poškodenie periférnych nervov môže viesť k paréze dolnej končatiny. Chôdza sa stáva náročnou a môžete pociťovať nestabilitu kolena alebo celej končatiny, následkom čoho je hyperextenzia kolena po jeho zaťažení.

Genu Neurexa tu poskytuje vhodnú oporu. Stabilizuje koleno a predchádza hyperextenzii kolenného kĺbu. Koleno je pritom naďalej možné zohýbať. Ortézu Genu Neurexa môžete začať používať dokonca už počas rehabilitácie a tréningu chôdze – samozrejme po dohode s vaším lekárom alebo terapeutom.

Opora pri chôdzi

Genu Neurexa účinne pomáha zabraňovať hyperextenzii vášho kolena. Kolenná flexia je pritom naďalej možná. Rozsah pohybu môže individuálne nastaviť váš lekár alebo ortopedický technik v závislosti od vašej konkrétnej situácie.

Skoré zahájenie rehabilitácie

Čím skôr s rehabilitáciou začnete, tým lepšie výsledky môžete dosiahnuť. Genu Neurexa umožňuje skorý začiatok rehabilitácie, takže sa môžete sústrediť na tréning chôdze a v konečnom dôsledku rýchlejšie znovu nadobudnúť svalovú aktivitu.

Jednoduché nasadzovanie

Ortézu je možné nasadiť bez rozopínania, alebo pri jej čiastočnom, či úplnom rozopnutí – rozhodnutie je na vás a závisí od toho, ktorá z možností je pre vás alebo vášho ošetrovateľa najpohodlnejšia.

Príjemná a pohodlná

Príjemne mäkký termoregulačný materiál (Outlast) zabraňuje nadmernému zahrievaniu. Pre lepšie využitie výhod, ktoré materiál ponúka, odporúčame nosiť Genu Neurexa priamo na pokožke.